Kuinka lukiolaiset viihtyvät?

Karjaan lukiossa halutaan tietää, mitä opiskelijat ajattelevat oppilaitoksestaan, ja siksi kyselemme vuosittain opiskeluympäristöä ja toimintaa koskevia seikkoja.  Ensimmäinen kysely tehtiin lukuvuonna 2014 – 2015 , joten tänä vuonna saatoimme vertailla tuloksia.

Myönteiset asiat

Lukio-opiskelu on yhteistyötä, ja parhaat muistot liittyvät yleensä yhteisiin projekteihin. Siksi onkin mukava huomata, että kyselyn mukaan 97 prosentilla on ystäviä Karjaan lukiossa. Luku on jopa hieman kasvanut edelliseen kyselyyn verrattuna.

Huoltajat tukevat lastaan ja ottavat yhteyttä kouluun tarvittaessa ahkerasti. Noin neljä viidestä on kyselyn mukaan tätä mieltä, ja muutosta ei ole juuri ollut.

Hyvä uutinen on myös, että yhä useampi on löytänyt oman opiskelutavan. Myönteisten vastausten määrä on noussut 31:stä 53:een prosenttiin.

Heikentyneitä tuloksia

Jotkin asiat ovat kyselyn mukaan muuttuneet huonompaan suuntaan.

Työrauha on heikentynyt:  63 % (ennen 79 %) on samaa tai osittain samaa mieltä väitteen ”oppitunneilla on hyvä työrauha” kanssa. Todennäköinen selitys tälle kehitykselle on opiskelijamäärän kasvu, joka on vertailuaikana ollut yli 50 prosenttia.

Hieman aiempaa harvempi kokee, että opettajat kannustavat mielipiteiden ilmaisuun (46%, ennen 55%).

Kiusaaminen on lukiossa vähäistä, mutta kuitenkin noin joka seitsemättä on joskus kiusattu (ennen harvempaa kuin joka kymmenettä).

Luokkatilojen oloihin ollaan jossain määrin tyytymättömiä. Ilmanvaihtoon ja lämpötilaan moittivien määrä on kasvanut: 40 %  ei pidä joko lämpötilaa tai ilmanvaihtoa sopivana.

”En osaa sanoa”

Melko monen kysymykseen vastattiin runsaasti ruksaamalla ”en osaa sanoa”.

Tässä viiden kärki: Kiusaamiseen puuttuminen 64% (aiemmin 72), ”Opettajat kannustavat minua opiskelussa” 42 (23), opettajat ja mielipiteisiin kannustaminen 34% (30),  tyytyväisyys opiskelijahuoltopalveluihin 32% (30), tuki jatko-opintohin hakeutumisesssa 32 % (28).

Epätietoisuuteen on osittain aivan luonnollinenkin syy. Moni esimerkiksi ei ole ollut missään tekemisissä kiusaamistapausten kanssa.

Arviointia

Vastaajien lukumäärä on aivan erisuuruinen kyselyissä. Vuoden 2015 kyselyssä vain noin puolet täytti lomakkeen. Siitä viisastuneina järjestimme kyselyyn vastaamiseen erityisen ajan, minkä ansioista vastausten lukumäärä nousi 80 prosenttiin. Tämä seikka on syytä ottaa huomioon tuloksia vertailtaessa.

Kyselyssä ilmenneistä asioista on keskusteltu ryhmänohjaustunneilla, ja yhdessä aiomme parantaa opiskelijoiden viihtymistä koulussamme.

Kaikki tulokset aukeavat graafisessa muodossa oheisesta linkistä: Viihtyvyyskysely 2016 – 2017.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )