Kooste tuloksista: Miten etäopiskelu sujuu? Mitä hyvää siirtäisit lähiopiskeluun?

Huhti-toukokuun vaihteessa Karjaan lukion opiskelijakunnalta kysyttiin toistamiseen etäopetuksesta ja sen hyvien käytänteiden siirtämisestä lähiopetukseen.

Vastauksia saatiin 42. Sekä 1. että 2. vuoden opiskelijoiden vastausprosentti oli 50

Ensimmäisen osion väitteisiin vastaaja kommentoi asteikolla 1 (eri mieltä) – 5 (samaa mieltä). Tässä ääripäiden 5 ja 1 osuudet:

“Kaikki on oikein hyvin”: 20 % on samaa mieltä, 10 % on eri mieltä.

“Etäopiskelu sopii minulle”: 14 % on samaa mieltä, 10 % on eri mieltä.

“Olen päivittäin yhteydessä kavereihin”: 36 % on samaa mieltä, 20 % on eri mieltä.

“Harrastan joka päivä liikuntaa jollakin tavalla”: 26 % on samaa mieltä, 17 % on eri mieltä.

“Nukun riittävästi ja hyvin”: 26 % on samaa mieltä, 12 % on eri mieltä.

“Etäopiskelussa työmäärä on kasvanut”: 45 % on samaa mieltä, 0 % on eri mieltä.

Missä lukuaineissa opiskelu on sujunut ja missä se on ollut haasteellista?

Vaaka-asteikko on prosentteja.

Kuva 1
Kuva 2

2020-05-15 Kyselyn tulokset

Lopuksi oli avoimia kysymyksiä. Ohessa muutamia toisistaan eriäviä ajatuksia suorina lainauksina.

Miten taito- ja taideaineiden etäopiskelu on sujunut? (57 % vastasi)

• ”Ihan hyvin.”
  • ”Hankalasti, osaa asioista on vaikea tehdä kotona.”
  • ”Hitaasti mutta varmasti.”
  • ”Heikosti.”
  • ”Kuvis on unohtunut lähes kokonaan, vaikka se onkin minulle hyvin tärkeä aine. Muiden tehtävien sekamelskassa ne ovat jääneet tekemättä.”
  • ”Teoreettisempaa, mutta silti hyvin, tehtävät ovat olleet hyviä.”
  • ”Näin etänä pidetty liikunnan kurssi on lisännyt myös motivaatiota liikkumaan muutenkin enemmän.”

Millaista tukea kaipaisit opettajilta lisää etäopiskelun aikana? (48% vastasi)

• ”Enemmän Meet-tunteja ja jos mahdollista, niin kaikki tunnit samalla alustalla. ”
  • ”Selkeät ohjeet tehtäviin ja hyvin aikaa, ei niin aikasia meettejä.”
  • ”Tehtävien määrästä kysymistä?”
  • ”Kaipaisin ymmärrystä ja määräpäivien hellennystä. Ymmärryksellä tarkoitan opiskelijoiden stressin, ahdistuksen ja huolen määrän ymmärtämistä näinä aikoina, kun olemme aivan vieraassa tilanteessa.”
  • ”Joitain tehtäviä voitaisiin tehdä Meet-tunneilla yhdessä, koska niistä olen oppinut hyvin.”
  • ”Ehkä erilasia tehtäviä enemmän. Moni antaa samanlaisia koko ajan.”
  • ”Useampien opettajien pitäisi olla joustavia palautusaikojen kanssa.”
  • ”Tukea on saanut riittävästi.”

Minkä käytänteen etäopetuksesta voisi siirtää lähiopetukseen syksyllä?

• ”Hieman myöhemmin alkavat koulupäivät. Esimerkiksi kello 9.”
  • ”Lähiopetuksessa oppilaille voitaisiin välillä antaa tehtäviä etänä, kun siihen on nyt kokemusta opettajien ja oppilaiden osalta. Olisi kiva, jos muutamat tunnit olisivat ”vapaampia” eli yhden viikon tehtävät tehtäisiin vaikka etänä ja tämä voisi auttaa myös aikaisten aamujen suhteen.”
  • ”Lyhyet oppitunnit.”
  • ”Voisi ehkä suorittaa pitkien hyppytuntien jälkeiset oppitunnit etänä. esim: kaksi oppituntia ennen ruokailua, sitten kaksi hyppytuntia ja sitten vasta päivän viimeinen tunti, jonka voisi halutessaan suorittaa kotoa käsin jos ei jaksa olla koululla odottelemassa.”

Kyselyn tuloksia käytetään sekä lähiopetuksen kehittämisessä että mahdollisten uusien etäopetusjaksojen suunnittelussa ensi lukuvuonna. Nimensä jättäneiden vastaajien kesken arvottiin elokuvalippu. Lippu on toimitettu arvonnan voittajalle.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!